Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Irma se řítí na největší skladiště nukleárního odpadu

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Jižní Karolína – Po zpustošení Kuby míří bouře Irma dál na Floridu, kde se právě teď v chaotické evakuaci snaží zachránit přes 5,5 milionů lidí. Podle výpovědí místních je situace kritická, dochází jim jídlo i pohonné hmoty, silnice jsou beznadějně ucpané. Po pátku, kdy meteorologové Irmu označili stupněm nebezpečnosti číslo 4, se opět očekává její zesílení před tím, než zasáhne Spojené státy. Zatímco lidé prchají na sever, správci objektu v Savannah River Site v Jižní Karolíně bedlivě sledují zprávy, zda se bouře dostane až k nim. Nachází se zde totiž největší skladiště nukleárního odpadu z dob studené války.

Irma si vyžádala největší evakuaci v dějinách Spojených států, své domovy už opustila čtvrtina obyvatel jindy slunečné Floridy. Meteorologické odhady naznačují, že by bouře mohla proniknout hluboko do vnitrozemí, než se zcela uklidní. A za ohroženou oblast byl ještě v pátek označen i rozsáhlý bývalý vojenský komplex v Jižní Karolíně, které dnes slouží jako skladiště jaderného odpadu.

Během studené války se ve zdejších laboratořích vyráběly zbraně pro armádu i součástky do vesmírných lodí. Výsledkem jsou miliony galonů tekutého jaderné odpadu v nádržích a nespočet kontaminovaných předmětů pohřbených pod zemí. Správci SRS tvrdí, že objekt je vybudován tak, aby vydržel nepříznivé počasí jako bouře a povodně.

Jiného názoru je ale nezávislý jaderný analytik Stephen Schwartz, který tvrdí, že pokud Irma projde oblastí, bude to mít strašlivé následky. Podle něj se nachází v areálu 51 nádrží, kde je uchován ten nejnebezpečnější odpad. Méně rizikové věci jako jsou oblečení, rukavice či boty byly v minulosti vyházeny do jam a pokryté zeminou. „Vyprázdnit či utěsnit nádrže vyžaduje značná úsilí, jsou zapotřebí peníze i čas,“ řekl Schwartz. Podle něj je v ohrožení řeka Savannah, která protéká nedaleko. Záplavy by mohly kontaminaci rozšířit přes půdu a znečistit tok, který zásobuje pitnou vodou několik států.

The Savannah River Site vydala prohlášení, že jsou dobře připravení na živelné katastrofy. „Budovy jaderného výzkumu jsou velmi silné a objekt je chráněn vícestupňovým bezpečnostním systémem, který počítá i se scénáři extrémního počasí,“ stojí ve zprávě. Tiskový mluvčí taky uvedl, že v pohotovosti jsou týmy odborníků připraveni zasáhnout, v případě že zabudovaná bezpečnost selže.

Bouře Irma by měla zasáhnout Spojené státy již v neděli ráno. Za svou cestu si hurikán vyžádal už nejméně 24 obětí. V oblasti Malých Antil zuří také hurikán José, který nese stupeň nebezpečnosti 4. Původně měl postupovat stejným směrem jako Irma, ale teď se má za to, že pravděpodobně nad oceánem zeslábne.

Témata:  USA odpady jaderný materiál hurikán Irma

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy