Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Irma zasáhl plnou silou Floridu, umírají lidé

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Key West (Florida) - Hurikán Irma dosáhl břehů americké Floridy. Ačkoliv má sílu "pouhého" čtvrtého stupně, jde o nejhorší tragédii, které Florida čelí za poslední desítky let. S takto silným hurikánem se nesetkala ještě nikdy.

Hurikán Irma, který několik dní pustošil ostrovy v Karibiku, opustil severní pobřeží Kuby a dorazil k americké Floridě. Na Kubě porážel živel stromy a sloupy elektrického vedení, odnášel střechy domů, zavalil silnice a ulice měst množstvím trosek. Metropoli Havanu zasáhly záplavy. Ve městě Santa Clara se zřítilo 39 budov. Přes 5000 turistů bylo evakuováno z prázdninových resortů na ostrovech u severního pobřeží. Úřady zatím nehlásily žádné mrtvé a zraněné, hovoří ale o velkých hmotných škodách.

Hurikán Irma dnes dorazil na Floridu, kde udeřil na západ ostrovů Florida Keys. Informovalo o tom americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Síla větru, který hurikán Irma provází, dosahuje rychlosti až 215 kilometrů za hodinu. Už několik hodin předtím se vliv hurikánu projevil silným vichrem, voda částečně zaplavila některá přímořská města, například i Miami na východním pobřeží. Hurikán postupuje k západnímu pobřeží Floridy rychlostí asi 15 kilometrů za hodinu.

Americká televize ABC s odvoláním na místní policii dnes informovala, hurikán si vyžádal první oběť. V souvislosti s živlem zahynul v Key West řidič dodávky.

Floridské ostrovy nejprve v sedm ráno místního času (asi 13:00 SELČ) zasáhl severní okraj oka hurikánu, kde je podle agentury AFP vítr nejsilnější. V Key West zaplavila ulice mořská voda vzedmutá hurikánem.

Na ostrovy posléze dorazil střed hurikánu, který je nyní na stupni čtyři z pětistupňové škály. Meteorologové varovali obyvatele, aby se nenechali zmást bezvětřím. "Pokud se vítr uklidní, znamená to, že jste v oku hurikánu. Zůstaňte uvnitř!" uvedla na twitteru místní meteorologická stanice. Zdůraznila, že prudký vítr se vrátí bez varování a nejspíš z druhé strany.

Hurikán Irma při postupu na sever nabírá na rychlosti a blíží se k jihozápadnímu pobřeží Floridy. Oznámilo to dnes americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Upozornilo, že Irma vyvolává život ohrožující vichr na většině poloostrova bez ohledu na aktuální postup. Bez proudu je už téměř dva miliony lidí, starosta Tampy vyhlásil zákaz nočního vycházení.

Ve floridském největším městě Miami dnes vítr strhl velký stavební jeřáb. Zatím není známo, zda nehoda způsobila větší škody nebo zranění osob. V Miami je takových jeřábů kolem 25 a představují velké nebezpečí. Odstranění složité konstrukce podle agentury AP trvá až dva týdny, a nebylo tudíž možné včas jeřáby demontovat.

Nově se hurikán očekává v pondělí v zátoce Tampa Bay, která nezažila silný hurikán od roku 1921 a v níž žije na tři miliony lidí. Meteorologové varují přímořské oblasti před vlnami, které by mohly být až 4,5 metru vysoké.

Starosta města Tampy, kam podle NHC Irma míří, dnes vyhlásil zákaz nočního vycházení platný od šesté hodiny večerní místního času. Obyvatelům města adresoval dramatické varování. "Pro tuhle bouři jsme dnes ground zero," uvedl na twitteru s odkazem na pojmenování místa, kde stály trosky newyorského Světového obchodního střediska zničeného po teroristickém útoku z roku 2001. "Je čas se připravit, tahle bouře nás udeří do tváře," napsal.

Meteorologové v noci na dnešek upravili odhad postupu hurikánu Irma. Původně se předpokládalo, že jeho oko půjde přes východní pobřeží Floridy. Nyní se bude zřejmě pochybovat po západní pobřeží a mohl by zasáhnout město St. Petersburg. I tak se ale jeho účinky projeví na počasí po celém poloostrově, neboť hurikán dosahuje šířky až 640 kilometrů. I šestimilionové Miami tak mohou zasáhnout nebezpečně silné větry.

Město Miami Beach upozornilo obyvatele, aby nevycházeli z domu, protože záchranné složky nebudou kvůli silnému větru vyjíždět, dokud se bouře nepřežene. Úřady v Miami varovaly, že vítr by mohl dosáhnout rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. Lidé se proto zejména ve výškových budovách mají zdržovat od oken.

Změna předpovědi postupu hurikánu si vyžádala evakuace na poslední chvíli, což někteří obyvatelé kritizovali. "Pět dní nám říkali, že to půjde po východním pobřeží a teď 24 hodin předem řeknou, že to zasáhne západ. Tak nevím, za co jsou placení," postěžoval si podnikatel Jeff Beerbohm ze St. Petersburg.

Důsledky hurikánu Irma, který už si v předchozích dnech vyžádal na 25 obětí v Karibiku, mohou být nejhorší v historii Floridy. Zatím nejsilnější hurikánem, který tento americký stát zasáhl, byl hurikán Andrew. Ten v roce 1992 dorazil na předměstí Miami s větrem o rychlosti až 265 kilometrů za hodinu.

Oko ničivého hurikánu Irma dnes opustilo vyklizené ostrovy Florida Keys a vydalo se na sever k floridské pevnině směrem k lidnatému dvojměstí Tampa - St. Petersburg. Do krytů se na Floridě podle záchranářů uchýlilo 127.000 lidí, kteří nechtěli nebo neměli kam utéct. "Modlete se za nás," vzkázal v televizi Fox News Američanům floridský guvernér Rock Scott.

Na Floridě bylo evakuováno 6,4 milionu lidí, celkem se na poloostrově a sousedních státech klidilo živlu z cesty na sedm milionů Američanů. "Útočí krutě, ale jsme v pořádku," napsala příbuzným v textové zprávě šedesátiletá Carol Waltersonová Stroudová, která se rozhodla útok Irmy přečkat v domově důchodců v Key West. Oko hurikánu tuto oblast opustilo po poledni SELČ.

Floridská policie varovala, že v oku hurikánu je relativní klid, který ale neznamená definitivní konec nebezpečí. Hned po něm může přijít další vlna extrémně prudkého větru doprovázená záplavami. Do Tampy, St. Petersburgu a okolních obcí, kde žijí celkem asi tři miliony lidí, by Irma měla dorazit v pondělí kolem poledne SELČ.

Úřady vydaly varování před tornády a silným větrem i v oblastech, kudy nebude postupovat oko hurikánu. To se posouvá z jižního cípu k západnímu pobřeží Floridy rychlostí asi 13 kilometrů za hodinu. Hurikán provází vítr o maximální rychlosti až 209 kilometrů za hodinu.

Floridská energetická společnost oznámila, že téměř 1,1 milionu domácností na Floridě se dnes ráno ocitlo bez elektřiny. Výpadek proudu postihl na 574.000 domácností v okrese Miami-Dade, 360.000 klientů v okrese Broward a téměř 136.000 domácností v okrese Palm Beach.

Úřady dnes vydaly varování pro obyvatele ostrovů Florida Keys, kteří zůstali a neevakuovali se. Nemají vycházet z domů a v bytech se nemají přibližovat k oknům. Také mají využít vše možné k tomu, aby se kryli před létajícími předměty, například si mají vzít helmy, polštáře, matrace či deky.

Dvoumilionová metropole Havana byla v sobotu spolu s provinciemi Mayabeque a Artemisa na nejvyšším stupni pohotovosti v případech přírodních pohrom. Postupující hurikán způsobil na severní pobřeží lokální záplavy, vlny rozbouřeného oceánu dosahovaly výše až osmi metrů. Záplavy, jež dosáhly až 600 metrů do hlavního města, budou trvat ještě 36 hodin, informoval v sobotu večer Luis Angel Macareno z civilní obrany.

Na závěrech ze severní a východní Kuby jsou vidět poničené střechy domů, vyvrácené sloupy elektrického vedení i stromy. Místní muzeum, okolo nějž prošlo oko hurikánu, je podle svědků v troskách. Ve městě Santa Clara se zřítilo 39 budov, informovaly úřady.

Témata:  USA Florida hurikán Irma

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy