Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr fanoušků Realu Madrid. Nejméně 16 mrtvých

Stadion Realu Madrid
Stadion Realu Madrid
Foto: realmadrid.com

Balad - Sledování fotbalu u televize se proměnilo v děsivé krveprolití. Fanoušky, kteří zrovna v klubu vyzdobeném vlajkami Realu Madrid, sledovali zápas "Bílého baletu", přímo na místě postříleli příslušníci Islámského státu. Zanechali za sebou nejméně šestnáct mrtvých.

Chvíle klidu narušili teroristé ISIS zrovna ve chvíli, kdy fanoušci v iráckém Baladu sledovali jedno ze starších utkání Realu Madrid. Do klubu vtrhla trojice ozbrojená kalašnikovy a do zhruba pěti desítek fotbalových nadšenců začala pálit. Šestnáct lidí na místě doslova popravili, další dvě desítky utrpěly zranění.

Vedoucí klubu, ve kterém k útoku došlo, je přesvědčen o tom, že teroristé ISIS si vybrali právě fotbalový podnik proto, že jsou toho názoru, že fotbal je protimuslimský. Teroristé z klubu utekli, před budovou pak na sobě jeden z nich odpálil pás s výbušninami. Kromě něj při výbuchu zahynuli další čtyři lidé.

O dalšího z teroristů se postarali místní občané. Poté, co jej dopadli v blízkém domě, a on se k útoku přiznal, byl údajně zlynčován a zaživa upálen.

K tragédii už vydal oficiální vyjádření i španělský velkoklub. "Real Madrid hluboce lituje strašlivého útoku v Iráku, při němž přišlo o život šestnáct příznivců klubu a dalších dvacet bylo zraněno," píše se v prohlášení. Fotbalisté Realu o víkendu navléknout černé pásky na znamení památky tragicky zesnulých fanoušků.

Témata:  Islámský stát Real Madrid

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy