Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ázerbájdžánský prezident omilostnil ruského blogera odsouzeného na tři roky

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Baku - Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev omilostnil ruského blogera, který byl letos v létě odsouzen ke třem letům vězení za nepovolenou návštěvu Náhorního Karabachu. O své cestě publikoval z enklávy informace, které podle soudu urážely ázerbájdžánský lid.

Spor o Náhorní Karabach rozděluje Ázerbájdžán a Arménii od konce 80. let. Krvavá válka, která vyústila ve faktické odtržení karabašské enklávy, skončila v polovině 90. let zastavením palby, ale klid na linii příměří prakticky nikdy nebyl.

Alexandr Lapšin má ruský a izraelský pas. Náhorní Karabach navštívil v letech 2011 a 2012 bez ázerbájdžánského povolení.

Lapšin byl loni v prosinci zadržen v Bělorusku na základě ázerbájdžánského zatykače. Rusko před jeho vydáním do Baku opakovaně varovalo s tím, že "únos" známého blogera poškodí rusko-běloruské vztahy. Moskva energicky protestuje proti vydávání svých občanů do třetích zemí.

Ázerbájdžánská agentura APA dnes oznámila, že pracovníci ázerbájdžánského ministerstva zahraničí dojednávají nyní s izraelským velvyslanectvím v Baku vyhoštění Lapšina do Izraele. Ruský bloger se podle ázerbájdžánských médií o víkendu před oznámením milosti neúspěšně pokusil o sebevraždu, nyní je v péči lékařů.

Témata:  Ázerbájdžán Náhorní Karabach Ilham Alijev

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy