Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rasismus při záchranných akcích? Při hurikánu Irma prý byli nejprve zachraňováni bílí turisté, stěžují si lidé

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Paříž - Hurikán Irma se minulý týden nevyhnul ani francouzské části ostrova Svatý Martin. Tamní obyvatelé z řad černošské a míšenecké populace si stěžují, že bílí turisté dostali přednost při evakuaci z této karibské lokality.

Rozhořčení nad údajnou diskriminaci, ať už skutečnou či zdánlivou, podle agentury AP odhaluje rasové napětí, dlouhodobě sužující někdejší odlehlé francouzské kolonie, zejména v Karibiku.

Reprezentativní rada černošských sdružení CRAN žádá, aby francouzský parlament zahájil vyšetřování událostí kolem hurikánu Irma. Obyvatelka Svatého Martina Johana Soudiagomová místní televizi Guadeloupe 1 řekla, že hlavně běloši byli vybráni k evakuaci lodí, která připlula z jiného francouzského ostrova v Malých Antilách, La Désirade.

Irma, která dnes nad Floridou zeslábla na tropickou bouři, v minulých dnech způsobila značné škody mimo jiné na ostrovech Svatý Martin a Svatý Bartoloměj. Podle francouzské pojišťovny Caisse Centrale de Reassurance (CCR) dosáhnou škody na majetku nejméně 1,2 miliardy eur (asi 31 miliard korun). Na obou těchto ostrovech zemřelo v důsledku hurikánu nejméně 13 lidí. Na ostrově Svatý Martin je podle místních úřadů nyní neobyvatelných 60 procent domů.

Témata:  Francie rasismus diskriminace hurikán Irma

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy