Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu při návštěvě Argentiny dostal dokumenty z druhé světové války

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Buenos Aires - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je na návštěvě Argentiny. Prezident jihoameriské země Mauricio Macri mu předal přes 140.000 tajných dokumentů, včetně dopisů, telegramů a fotografií, z let 1939-1950.

Na digitalizaci dokumentů se kromě specialistů z Argentiny podíleli také zaměstnanci muzea památky holokaustu ve Washingtonu. "Předali jsme tyto dokumenty o holokaustu, aby Izrael zajistil vyšetření této historie," uvedl Macri při předávání pěti pevných disků, na nichž jsou dokumenty uloženy.

Netanjahu se stal prvním úřadujícím izraelským předsedou vlády, který Argentinu navštívil. Tamní úřady pochválil za vyšetřování teroristických útoků na židovskou komunitu v Argentině, které se staly v 90. letech - při útoku na izraelskou ambasádu v roce 1992 zemřelo 29 lidí a dalších 85 lidí přišlo v roce 1994 o život při útoku na budovu židovského komunitního centra. Netanjahu z útoků viní Írán a libanonské radikální hnutí Hizballáh. Teherán odmítá, že by se na útoku podílel.

Prokurátor, který měl na starosti vyšetřování útoku na komunitní centrum Alberto Nisman, byl 18. ledna 2015 nalezen mrtev ve svém bytě v Buenos Aires, zabil ho výstřel do hlavy. Zavražděn byl večer předtím, než měl předložit výsledky svého vyšetřování, které měly usvědčit tehdejší argentinskou prezidentku Cristinu Fernándezové, která čelila obvinění, že se s Teheránem domluvila na smazání íránské stopy na útoku. Nakonec prezidentka odsouzena nebyla.

Kolem Nismanovy smrti se dosud vyskytuje mnoho konspiračních teorií. Zatímco někteří věří, že spáchal sebevraždu, jelikož neměl proti prezidentce dost pádných důkazů, jiní tvrdí, že byl zavražděn, protože ohrožoval argentinskou a izraelskou vládu. Macri řekl, že vyšetřování útoků z 90. let a vraždy prokurátora jsou jednou z hlavních priorit argentinské vlády.

Témata:  Benjamin Netanjahu Argentina II. světová válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy