Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvážte sankce vůči Venezuele, vyzvali europoslanci země EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Štrasburk - Evropští poslanci dnes vyzvali členské země EU, aby zvážily sankce vůči představitelům venezuelského režimu. Týkat by se měly těch osob, které mají odpovědnost za vážné porušování lidských práv v jihoamerické zemi.

Europoslanci venezuelský režim kritizovali ve zprávě o politických vztazích EU s Latinskou Amerikou. Vyzvali také venezuelský režim prezidenta Nicoláse Madura i tamní opozici, aby se zdrželi násilí. Ve Venezuele se už od dubna konají protivládní demonstrace, které vláda brutálně potlačuje.

Europoslanci vyzvali dnes členské země EU a Evropskou komisi, aby zvážila sankce vůči představitelům venezuelského režimu, jako například zmrazení jejich aktiv či zákaz cest na území EU.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí a více než rok i s krizí politickou. Poté, co v prosinci 2015 v parlamentních volbách vyhrála opozice, dosadil si starý parlament, ještě ovládaný vládní socialistickou stranu, své příznivce do ústavního soudu. Ten pak začal blokovat práci nového parlamentu ovládaného opozicí.

Minulý měsíc ustavila socialistická vládní strana de facto vlastní parlament, který vzešel sice z voleb, ovšem bojkotovaných opozicí kvůli neústavnosti. Řada zemí i EU tyto volby i autoritářský režim prezidenta Madura odsoudila a USA zavedly vůči představitelům režimu i státu sankce.

Témata:  Venezuela EU Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy