Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko čelí epidemii poplašných zpráv, kvůli údajným bombám byly evakuovány stovky budov

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: interpol.int

Moskva - Epidemie poplašných zpráv o uložení bomby ve veřejných objektech postihla v těchto dnech sibiřská města a už se dostala i do Moskvy. Počty evakuovaných škol, nádraží nebo radnic jdou do stovek. Šíří se spekulace, že telefonáty organizuje ministerstvo pro mimořádné události, aby prověřilo efektivitu záchranného systému.

V Irkutsku dnes evidují deset telefonátů, vyklizeny byly školy, místní letiště a obchodní střediska. V Chabarovsku policisté evakuovali oblastní parlament, nádraží a několik škol. Další případy jsou hlášeny z Jakutska, Čity nebo Blagoveščenska. Žádná nálož nebyla nikdy objevena.

Telefonáty se podle agentury Interfax odpoledne objevily i v Moskvě. Evakuována byla tři moskevská nádraží, osm obchodních center včetně obchodního domu GUM na Rudém náměstí, lékařská univerzita a dvě teplárny. Celkem zatím jde o víc než 10.000 lidí. Bezpečnost byla po anonymní hrozbě posílena na letišti Šeremeťjevo, policie začala mluvit o "telefonickém terorismu".

Anonymní telefonáty jejich původci "vyrábějí" s pomocí moderních technologií včetně internetové telefonie, speciálních počítačových programů nebo softwaru s umělým hlasem, uvedla policie.

Ruská média už třetí den přinášejí nové a nové zprávy o anonymních telefonátech. V Tomsku, Ulan-Ude nebo Kemerově jsou v pohotovosti hasiči a policisté, série telefonátů tam způsobila vyklizení škol, správních úřadů, letišť a dalších veřejných objektů.

Témata:  Rusko bomby Sibiř policie Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy