Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhoštění dětských migrantů? Není to v zájmu USA, myslí si šéf Sněmovny reprezentantů

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington – Americký prezident Donald Trump před týdnem zrušil nařízení svého předchůdce Baracka Obamy známé pod zkratkou DACA, které umožňovalo mladým přistěhovalcům získat vízum a pracovní povolení, pokud přišli do USA jako děti se svými rodiči. Podle vlivného republikána to ale není v zájmu země.

Vyhoštění stovek tisíc mladých přistěhovalců, kteří se do Spojených států dostali nelegálně jako děti, "není v národním zájmu". Řekl to dnes republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Zároveň dodal, že Kongres má čas na to, aby problém legislativně vyřešil.

Trump nařízení DACA před několika dny zrušil, uvedl ale také, že ochranu stovek tisíc těchto imigrantů by měl do půl roku vyřešit Kongres přijetím zákona.

Tato lhůta podle Ryana umožní Kongresu „přijít se správným druhem konsenzu a kompromisu k vyřešení tohoto problému". Před týdnem se nicméně vyslovil proti tomu, aby Sněmovna reprezentantů projednávala zákon ve zrychleném řízení. O to usilují opoziční demokraté, aby se ochrana dětských imigrantů skutečně vyřešila v půlroční lhůtě.

K přijetí zákona vstřícného k mladým přistěhovalcům, o které se demokraté marně snaží více než deset let, je potřeba souhlas části republikánských zákonodárců.

Témata:  USA Donald Trump přistěhovalectví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.