Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ 2017: V Rusku a Bělorusku začínají velké vojenské manévry

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva/Minsk - V západních regionech Ruska a v Bělorusku dnes začíná velké týdenní vojenské cvičení Západ 2017, které je pro Rusko vyvrcholením letošního výcviku a pro ruské sousedy a západní státy provokací a důvodem k obavám z nového tlaku Moskvy.

Strategické cvičení má podle ruských armádních špiček obranný charakter a není namířeno proti žádné třetí zemi. Zapojit se do něj má necelých 13.000 mužů, i když podle nedávného prohlášení německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové má jít až o 100.000 vojáků ve zbrani. Ruské ministerstvo obrany toto tvrzení odmítlo jako absurdní.

Velké manévry Ruska a Běloruska se konají každý druhý rok, na běloruské území se má tentokrát přesunout kolem tří tisíc ruských vojáků. K dispozici budou mít stovky tanků, děl a minometů, prostředků protivzdušné obrany, vrtulníků a letadel. Scénář předpokládá obranu před útokem ze západního směru, z fiktivních zemí nazvaných Vněšnorija, Besarabija a Lubenija.

Západní sousedé Ruska považují cvičení Západ 2017 za bezprostřední vojenské ohrožení. Ukrajina obvinila Moskvu, že hodlá své diverzní oddíly přesunout na ukrajinské území a využít je k sabotážím a provokacím. Ministři obrany Polska a Litvy dali najevo obavu, že Rusko a Bělorusko během cvičení obsadí část polského a litevského území.

Spojené státy preventivně přesunuly do Pobaltí 600 příslušníků výsadkových jednotek a převzaly ochranu vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga zachovává aliance klid, ale "je na pozoru".

Moskva útočné záměry popírá, zvlášť energicky ujišťuje cizinu o ryze cvičné povaze manévrů běloruská vláda. "Nic neskrýváme a skrývat ani nesmíme. Pokud státy NATO chtějí na našem cvičení být, budou vítány," řekl nedávno běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podle informací ruského tisku byli na cvičení pozváni pozorovatelé z Ukrajiny, Polska, Švédska, Norska a tří pobaltských států a zástupci několika mezinárodních organizací.

Témata:  Ruská armáda Rusko Bělorusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy