Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát má navzdory ztrátám území na internetu pevnou pozici, varuje Europol

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Haag - V důsledku intenzivních bojů v Iráku a v Sýrii ztrácí teroristická skupina Islámský stát své pozice v terénu, ale i přesto si podle Evropského policejního úřadu (Europol) zachovává „pevný základ" věrných příznivců na internetu.

Zástupci úřadu se na dvoudenním pracovním jednání bezpečnostních sešli s odborníky z Bosny a Hercegoviny, České republiky, Estonska a Maďarska. Rozhovory se věnovaly zejména onlinovému obsahu od islamistických skupin.

IS podle Europolu používají malé platformy a onlinová fóra k šíření teroristické propagandy. Reagují tak na „systematická opatřeních", která přijímají poskytovatelé internetu proti nim na širších sociálních sítích.

Pokles intenzity „oficiální“ propagandy IS v posledních měsících kompenzuje větší aktivita příznivců této organizace na internetu. „To ukazuje, že Islámský stát si zachovává pevný základ věrných příznivců ve virtuálním internetovém prostředí," uvedl Europol.

Témata:  Islámský stát Europol terorismus

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy