Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zvažují uzavření ambasády na Kubě kvůli záhadným akustickým útokům

Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Kvůli nevysvětleným incidentům, při kterých utrpěli zdravotní problémy američtí diplomaté, by mohly USA uzavřít své velvyslanectví na Kubě. V televizi CBS to dnes řekl ministr zahraničí Rex Tillerson.

Incidenty se odehrály loni na podzim a diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti. Zdravotní potíže podobného charakteru nahlásilo i několik kanadských diplomatů.

Dle některých náznaků by mohlo jít o akustické útoky vzhledem k poškození sluchu postižených. Podle vyšetřovatelů FBI ale některé oběti nesou známky poškození mozku, což by v případě zvukového útoku nebylo pravděpodobné.

"Zvažujeme to," řekl šéf americké diplomacie k možnosti uzavření ambasády na komunistickém ostrově. Zdravotní vyšetření potvrdila, že nejméně 21 Američanů utrpělo v Havaně újmu na zdraví. Tillerson to dříve nazval "útoky na zdraví", jeho ministerstvo ale nyní podle agentury AP dává přednost označení "incident". 

Témata:  Kuba diplomacie USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy