Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tropická bouře Maria zesílila na hurikán a míří ke karibským ostrovům

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Washington - Tropická bouře Maria dle očekávání zesílila na hurikán a míří ke karibským ostrovům, které před necelými dvěma týdny zpustošil hurikán Irma.

V 17:00 místního času (v neděli 23:00 SELČ) se Maria nacházela 225 kilometrů severovýchodně od Barbadosu a doprovázel ji vítr o rychlosti 225 kilometrů za hodinu, uvedlo centrum pro hurikány (NHC) ve floridském Miami.

Varování před hurikánem bylo v neděli vyhlášeno v ostrovních státech a územích Guadeloupe, Dominika, Svatý Kryštof a Nevis a Montserrat.

Podle meteorologů se dosavadní kurs Marie velmi podobá dráze Irmy. Ve středu nebo ve čtvrtek by pak i hurikán Maria mohl ohrozit také Portoriko. Do té doby by navíc mohl zesílit z nynějšího prvního na třetí stupeň z pěti.

Severním směrem od amerického pobřeží Atlantiku se pohybuje hurikán Jose, který způsobuje nebezpečné vlnobití. Neočekává se ale, že dorazí na pevninu. V sobotu zeslábl na tropickou bouři hurikán Norma, když se přiblížil k nejjižnějšímu cípu Kalifornského poloostrova. Patrně tam způsobí záplavy.

Témata:  počasí Portoriko hurikán

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy