Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Norsku odsoudili bývalého policistu, který kryl drogového barona. Dostal nejvyšší možný trest

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo - Bývalý norský policista Eirik Jensen (60) byl shledán vinným ze závažné korupce a z podílu na pašování drog. Soud mu udělil nejvyšší možný trest, tedy 21 let za mřížemi.

Během devíti let Jensen pomohl do Norska dovézt téměř 14 tun hašiše, informovala s odvoláním na rozsudek agentura DPA.

Podle soudu věděl, že jeden z jeho informátorů - "hašišový baron" Gjermund Cappelen - pašoval do Norska drogy, ale nijak proti němu nezakročil. Podle soudu se tak na zločinu podílel. Využil navíc svého vysokého postavení, aby ho kryl, kvůli čemuž jej soud uznal vinným z korupce.

Jensenovo chování označil soudce za "těžký útok na důvěru, na které policie a právní stát závisí". Cappelena dostal 15 let.

Před svým zadržením před třemi lety byl Jensen znám svými netradičními způsoby vyšetřování. Vyřešil například případ vloupání do zámku norské královské rodiny, při kterém zmizely vzácné historické předměty.

Témata:  Norsko policie Norsko drogy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy