Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Braniborsku se ztratili uprchlíci. Nikdo neví kam

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Téměř všichni Iráčané, které v sobotu policie objevila v nákladním autě ve spolkové zemi Braniborsko, zmizeli neznámo kam. Informovala o tom dnes agentura DPA.

V nákladním voze u Frankfurtu nad Odrou nedaleko hranic s Polskem němečtí policisté našli 51 lidí. Případ vyvolal obavy z toho, že pašeráci aktivovali novou trasu z Blízkého východu přes východní Evropu.

Více než pět desítek Iráčanů převezli policisté po odhalení do záchytného zařízení ve městě Eisenhüttenstadt na polské hranici. "Pokoje jsou prázdné," uvedl dnes ale na dotaz DPA ředitel zařízení Frank Nürnberger. Kdy přesně muži, ženy a děti původem z Iráku zmizeli, říci nedokázal.

Na svých pokojích zůstaly jen dvě osoby ze skupiny. Jeden mladistvý, který do Německa přišel bez doprovodu rodičů, a jeden člověk, který se schovával pod postelí, uvedl Nürnberger.

Podle něj je možné, že se Iráčané nechali odvézt ze zařízení svými příbuznými, kteří již v Německu žijí. Podle neověřených zpráv měla auta, která je vyzvedla, poznávací značku severoněmeckého Bielefeldu, uvedla DPA.

Zmizení iráckých uprchlíků potvrdilo také braniborské ministerstvo vnitra. Zatím nebude v případu činit žádné kroky a vyčká, co se bude dít dál, uvedlo. Iráčané by se mohli podle něj například přihlásit v jiném německém záchytném zařízení. Někteří ze skupiny zadržených Iráčanů už dříve podali žádost o azyl v Bulharsku či Rumunsku.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy