Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie očekává postupný omezený růst úroků

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Guvernér britské centrální banky Mark Carney dnes potvrdil, že v příštích měsících pravděpodobně nastane určité zpřísnění měnové politiky v Británii. Upozornil však, že jakékoliv zvyšování úrokových sazeb bude postupné a omezené.

Varoval rovněž, že plánovaný odchod Británie z Evropské unie zřejmě poškodí krátkodobé vyhlídky britské ekonomiky. Britská libra po jeho slovech vůči dolaru klesla pod hranici 1,35 USD. Ráno přitom vystoupila až na nové 15měsíční maximum nad 1,36 USD.

Carney v projevu ve washingtonském ústředí Mezinárodního měnového fondu (MMF) předpověděl, že inflace v Británii pravděpodobně po další tři roky zůstane nad dvouprocentním cílem centrální banky. Spotřebitelské ceny nadále tlačí vzhůru propad britské libry po loňském referendu o odchodu země z Evropské unie.

V srpnu meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii zrychlilo na 2,9 procenta z červencových 2,6 procenta. Inflace se tak vrátila na květnovou hodnotu, která představuje její nejvyšší úroveň od března 2012.

Témata:  Velká Británie ekonomika

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy