Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela se musí vrátit k demokracii. Byla bohatá, teď lidí na ulici padají hlady, udeřil Trump

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Ve Venezuele musí být podle amerického prezidenta Donalda Trumpa opět nastolena demokracie. V případě, že bude Nicolás Maduro pokračovat v autoritářství, jsou Spojené státy připraveny podniknout další kroky.

Maduro podle Trumpa uvrhl svůj lid do velmi špatné situace a přináší mu tak utrpení. "Venezuela, jež dříve patřila k nejbohatším zemím světa, má v současnosti obyvatelé, kteří padají hlady v ulicích," řekl Trump v předvečer zahájení všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN a označil situaci za "absolutně neakceptovatelnou".

Washington na konci srpna uvalil na Venezuelu tvrdé hospodářské sankce, jejichž cílem je mimo jiné znemožnit zemi přístup na finanční trhy v USA. Postihy jsou namířeny "proti diktatuře ve Venezuele" a omezují například nákup dluhopisů venezuelské vlády.

V případě nutnosti nevyloučil Trump ani vojenský zákrok. S tím však nesouhlasí latinskoameričtí lídři, kteří dávají přednost spíše diplomatickým opatřením, píše Reuters.

Sankce podle některých analytiků mohou vést ke státnímu bankrotu Venezuely. Ta je už několik let v ekonomické krizi. Zemi sužuje hyperinflace a narůstající kriminalita. Protivládní demonstrace si vyžádaly již 120 mrtvých.

Témata:  Donald Trump Nicolas Maduro Venezuela

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy