Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdá cenzura: Irácké televize dostaly zákaz vysílání

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Irácké úřady ovládané většinovými šíity nechaly uzavřít dva televizní kanály. Oba byly povětšinou oblíbené mezi menšinovými sunnity.

Byl rovněž vydán zákaz dalšího vysílání satirického pořadu, v němž byli často zesměšňováni iráčtí představitelé. Uvedla to dnes agentura Reuters. Vláda tak upevňuje kontrolu nad sdělovacími prostředky v době rostoucího politického napětí.

První zákazy byly vydány v březnu, protože se vláda obávala, že televizní stanice rozdmýchají nové nepřátelství mezi sunnity a šíity. Opatření vyvolala kritiku obhájců svobody projevu.

Komise pro komunikace a média uzavřela bagdádskou redakci televize Al-Džazíra a rovněž kanál Al-Bagdádíja. Na její příkaz se přestal vysílat i satirický pořad Al-Bašír. Komise uvedla, že Al-Džazíra i tvůrci Al-Bašíru porušovali profesionální pravidla. Šéf irácké redakce katarské Al-Džazíry Valíd Ibráhím řekl, že komise měla výhrady proti výrokům některých hostů zvaných do studia, i když stanice zdůrazňovala, že jsou to názory těchto lidí, nikoli nezbytně její.

Témata:  Irák televize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy