Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při manévrech Západ 2017 došlo k omylu: Rakety vlétly do diváků +VIDEO

Kamov Ka-52 Alligator (v kódu NATO:
Kamov Ka-52 Alligator (v kódu NATO: "Hokum-B") je ruský dvoumístný bitevní vrtulník, schopný operací za každého počasí, odvozený z jednomístného typu Kamov Ka-50 (v kódu NATO: "Hokum-A"). Prototyp byl zalétán v roce 1997 a v roce 2010 převzala ruská armáda první čtyři operační kusy. Ruské ozbrojené síly zatím objednaly 30 strojů.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Mluvčí Kremlu dnes odmítl komentovat nehodu na vojenských manévrech Západ 2017, kde na cvičišti u Petrohradu, ještě před příjezdem prezidenta Vladimira Putina, rakety z bitevního vrtulníku prý zasáhly a zranily dva novináře.

"Tuto otázku je třeba položit ministerstvu obrany, a ne prezidentské kanceláři," řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Ministerstvo obrany se dosud nevyjádřilo.

"Zprávy o salvě do davu novinářů jsou hloupost a provokace," ujistil západní vojenský okruh podle agentury TASS. Záběry se zásahem civilních vozů raketami z vrtulníku podle vojáků nebyly natočeny na nynějším cvičení Západ 2017, ale při jiném výcviku, a ani tehdy nebyl nikdo zraněn.

Rakety vzduch-země z bitevního vrtulníku Kamov Ka-52 prý byly odpáleny omylem. Podle serveru 66.ru dva lidé z řad přihlížejících diváků - nejspíše zástupci médií - byli vážně zraněni a nejméně dvě auta shořela.

Není zcela jasné, kdy vlastně k nehodě došlo. Podle některých médií se tak stalo krátce před Putinovým příjezdem, podle jiných již v sobotu a podle armády ničily bitevní vrtulníky Mi-28N a Ka-52 raketami pozemní cíle na cvičišti Lužskij v neděli. Putin sledoval velké manévry Západ 2017 v prostoru Lužskij u Petrohradu v pondělí, a to za velikého lijáku, takže podle vládního listu Rossijskaja gazeta letectvo ze země vidět nebylo.

Témata:  Ruská armáda Vladimír Putin Kamov Ka-52 Alligator

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy