Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský prezident Kiska na půdě OSN poukázal na odpovědnost světa za osud uprchlíků

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

New York - Sobectví a úzké národní zájmy jsou hlavní překážky rozvoje lidstva. Z tribuny Valného shromáždění OSN to dnes uvedl slovenský prezident Miloš Zeman.

Starými prostředky nelze řešit nové problémy, vyzval slovenský prezident k reformě OSN a zdůraznil, že „není ušlechtilejšího cíle, než je služba lidem".

Kiska ve všeobecné rozpravě zdůraznil, že „krvavá realita našeho věku" je toho bolestným důkazem. Důrazně přítomným státníkům připomněl odpovědnost za osud migrantů prchajících před bídou a hrůzami války.

„Naše odhodlání jednat je často poslední nadějí těchto lidí," konstatoval Kiska. Ochrana národních zájmů je podle něj často zástěrkou pro prosazování neodpovědné politiky. „Je to nebezpečná hra," řekl.

S odkazem na Rusko Kiska také upozornil, že Moldavsko, Gruzie nebo Ukrajina jsou vystaveny tlaku nebezpečného souseda přesvědčeného o tom, že pravidla pro něj neplatí.

Zdůraznil také význam pařížské dohody o klimatických změnách, kterou označil za výjimečný projev mezinárodní spolupráce. Žádnými penězi by podle něj nebylo možné uhradit škody, které bychom mohli způsobit svým neodpovědným chováním.

Témata:  Andrej Kiska OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy