Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před referendem o iráckém Kurdistánu roste napětí, v Kirkúku panují obavy u násilností

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Kirkúk (Irák) - Blížící se referendum o nezávislosti iráckého Kurdistánu by mohlo vyvolat etnické násilí. V ulicích severoiráckého Kirkúku jsou proto preventivně rozmisťovány posílené policejní hlídky. Referendum by podle Reuters mohlo zvýšit napětí především v Kirkúku, kde o moc soupeří Kurdové s Turkmeny a Araby.

Proti ohlášenému hlasování se důrazně staví nejen centrální vláda v Bagdádu, ale i Západ. Referendum se vedení autonomního iráckého Kurdistánu rozhodlo uspořádat příští týden 25. září. Nic na tom nezměnil pondělní krok iráckého nejvyššího soudu, který pozastavil organizaci hlasování do doby, než se rozhodne o stížnosti na to, že by referendum bylo v rozporu s ústavou.

Ani varování irácké vlády, že referendum je „hra s ohněm", ale prezidenta Kurdistánu Masúda Barzáního od realizace záměru neodradilo. Účinné v tomto směru nebylo ani upozornění Washingtonu, že by mohl být ohrožen společný boj proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Kurdské bezpečnostní oddíly a městská policie už v Kirkúku zřídily kontrolní stanoviště poté, co byl zabit jeden Kurd při konfliktu se strážci úřadovny jedné turkmenské politické strany. Zranění přitom utrpěli další dva Kurdové a jeden člen turkmenské ostrahy. K incidentu došlo, když kolem sídla turkmenské strany projížděl konvoj Kurdů mávajících kurdskými vlajkami na oslavu referenda.

Obzvlášť podrážděně se na referendum dívá Turecko, které se dlouho staví do role ochránce turkmenské menšiny v Iráku. Turecký ministr obrany Nurettin Canikli dnes varoval, že případný rozpad Sýrie a Iráku by měl hrozivé následky, protože by mohl „roznítit větší, globální konflikt s nevídaným koncem". Porušení územní celistvosti Iráku by podle něj přímo znamenalo velké riziko pro Ankaru.

Témata:  Irák Kurdové referendum

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy