Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko chce modernizovat armádu, nemá ale v plánu kupovat ruské stíhačky

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Bratislava - Slovensko v rámci chystané modernizace armádního letectví zvolí proevropské a proatlantické řešení, nehodlá nakupovat ruské stíhačky. Novinářům to dnes řekl ministr obrany Peter Gajdoš.

Gajdoš čelí výtkám za to, že odkládáním rozhodnutí o nahrazení dosluhujících ruských letounů typu MiG-29 přetrvává v této oblasti závislost země na Rusku. Podle Gajdoše přezbrojit ovšem potřebuje také pozemní vojsko a realizace projektů bude záviset na vyčlenění potřebného balíku peněz vládou.

"Přezbrojení vzdušných sil je nevyhnutelné, ale vše závisí na penězích. Jednoznačně hledáme proevropské a proatlantické řešení. Prodloužení životnosti migů je jen plán B. Stále platí varianta nákupu letadel, jediným limitem jsou finanční možnosti Slovenské republiky," řekl Gajdoš. Dodal, že servisní smlouva s Ruskem ohledně migů platí do roku 2019.

Slovensko již za předchozí vlády začalo vyjednávat se Švédskem ohledně pronájmu stíhaček JAS-39 Gripen, které používá i české armáda. Gajdoš potvrdil, že Slovensko dostalo také nabídku od Spojených států a Ruska, byť dodal, že nikdo nepočítá s nákupem migů.

"Když jsme v roce 2016 převzali vedení resortu obrany, museli jsme jednání se Švédy začít prakticky od nuly. Ukázalo, že nemají zájem o pronájem letových hodin, jak tomu bylo v případě České republiky," uvedl Gajdoš.

Kabinet premiéra Roberta Fica loni zavázal ministra obrany, aby do konce letošního září předložil konkrétní řešení ohledně modernizace stíhacího letectví. Gajdoš ovšem žádá odklad tohoto termínu, což zdůvodnil snahou vyjednat co nejlepší podmínky. Řekl také, že jeden z výrobců v poslední nabídce navýšil původní cenu o několika stovek milionů eur.

Témata:  Slovensko Ruská armáda Slovenská armáda

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy