Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ 2017: Kontroverzní bělorusko-ruské vojenské manévry končí

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: kremlin.ru

Moskva/Minsk - Velké vojenské cvičení Západ 2017, které několik dní probíhalo na západě Ruska a Běloruska, dnes končí. Vojenské hry vyvolaly v metropolích států NATO a hlavně v zemích sousedících s Ruskem vyvolává obavy z možné přípravy na válku. 

Podle ruské agentury TASS se z prostoru manévrů začaly na svá domovská letiště vracet bojové letouny, pro které už toto „strategické" cvičení skončilo.

Oficiální zprávy tvrdí, že se manévrů zúčastnilo 12.700 vojáků, 250 tanků, 70 letadel a vrtulníků, 200 děl, minometů a protiraketových systémů a deset bojových plavidel. Státy NATO však tato čísla zpochybňují a označují manévry za nedostatečně transparentní.

Prezidentka Litvy Dalia Grybauskaitéová v úterý při projevu na Valném shromáždění OSN prohlásila, že na hranicích s pobaltskými státy a Polskem Moskva během manévrů rozmístila 100.000 vojáků. „Cvičení je jedním ze symptomů neschopnosti Kremlu ovládnout svou nenávist vůči Západu," varovala.

V její zemi, stejně jako v Lotyšsku, Estonsku, Polsku a na Ukrajině, panují obavy, že ruská armáda část své výzbroje v místech vojenského cvičení, a zejména v Bělorusku, ponechá.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se pokoušel obavy rozptýlit. Při inspekční cestě na střelnici Barysav severovýchodně od Minska prohlásil, že všechny běloruské i ruské jednotky zapojené do manévrů se po jejich skončení přesunou do míst své stále dislokace. „Takové záruky jsme dali už dávno, ale někdo potřeboval cvičení zdiskreditovat," řekl prezident.

Ujistil proto novináře, že už týden po skončení manévrů svět na spekulace zapomene. „Nejsme agresivní stát a války nám už ublížily dost," řekl běloruský prezident a dodal, že jeho země nikdy na nikoho nezaútočí, „nejméně ze všeho na Ukrajinu".

Témata:  Ruská armáda Rusko Bělorusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy