reklama

Írán podle Rúháního neusiluje o vývoj jaderných zbraní, naopak Izrael svým arzenálem ohrožuje státy regionu. Rúhání zařadil svou zemi do čela států bojujících s terorismem. Mezinárodní smlouvu, která má blokovat íránský jaderný program, označil za nový model mezinárodní spolupráce.

„Nebudeme nikoho podvádět, nikdy jsme neusilovali o jaderné odstrašení," řekl íránský prezident. Okomentoval také opakované výhrůžky Bílého domu, že USA od jaderné smlouvy odstoupí. Byla by škoda, kdyby byla smlouva zmařena "ničemnými nováčky ve světové politice", myslí si.

Teherán podle jeho slov nebude ustupovat před výhrůžkami a zastrašováním. USA ničí svou důvěryhodnost a podkopávají důvěru světového společenství ve svou vlastní schopnost vyjednávat a dodržovat slovo, řekl. Trump ve svém projevu podle íránského prezidenta používal "nevzdělaný, absurdní a nenávistný slovník".

Vojenské prostředky Íránu včetně jeho raket jsou pouze obranou před dobrodružnými tendencemi v regionu a pomáhají udržovat mír a stabilitu, uvedl Rúhání. Obvinil naopak „darebácký sionistický režim", který podle něj ohrožuje svými jadernými zbraněmi státy regionu.

Prezident dodal, že Írán usiluje o přátelské vztahy se všemi státy. Krize v Sýrii nebo Jemenu nemají vojenské řešení a mohou být vyřešeny jen ukončením nepřátelství a respektováním vůle lidu.