reklama

K manifestacím vyzvali i šéfové stran Podemos Pablo Iglesias a známý baskický lídr Arnaldo Otegui. Španělský premiér Mariano Rajoy se sešel s předsedy dvou velkých španělských stran a ohlásil na večerní devátou hodinu prohlášení k dnešním událostem.

"Jsou to naše instituce, které garantují práva občanů. Budoucnost Katalánska je v rukou obyvatel této země," uvedl katalánský vicepremiér a ministr hospodářství Oriol Junqueras. Právě jeho úřad, který má organizaci referenda plánovaného na 1. října na starost, byl jedním z cílů dnešní policejní razii. Při ní bylo zatčeno nejméně 14 osob, včetně Junquerasova náměstka. Před sídlem katalánského ministerstva hospodářství v Barceloně stále demonstrují tisíce lidí.

Podle heslem "Madriďané za právo rozhodovat" svolali katalánští separatističtí poslanci večerní demonstraci na hlavní náměstí v metropoli Puerta del Sol. Na toto rušné madridské náměstí ale zamířili i zastánci jednotného Španělska.

K demonstracím dnes vyzval také šéf baskické separatistické koalice Bildu Arnaldo Otegi. "Bránit Katalánsko znamená bránit Baskicko. Ve Španělsku neexistuje demokratický stát," napsal na twitteru Otegi, který je ve své zemi populárním nacionalistickým politikem. Podle listu El País se například před radnicí v baskickém Bilbau shromáždily vpodvečer stovky lidí, kteří nesou hesla "Svoboda, Dialog, Dohoda".

Dnešní razii v sídlech úřadů katalánské regionální vlády v Barceloně hájil dnes španělský premiér Mariano Rajoy. "Byla provedena z rozhodnutí soudu, aby byl naplněn zákon," prohlásil Rajoy. Konání referenda je totiž zablokováno ústavním soudem, který už dříve anuloval rezoluci katalánského parlamentu, jež hlasování o nezávislosti požaduje.

Naopak katalánský premiér Carles Puigdemont dnešní razii označil za "suspendování autonomní vlády Katalánska" a za "vyhlášení výjimečného stavu".

Rajoy se dnes setkal odděleně s šéfy dvou dalších velkých stran v zemi, Pedrem Sánchezem ze socialistické strany (PSOE) a s Albertem Riverou (Ciudadanos), aby jim vysvětlil své kroky proti katalánskému referendu. Oba lídři těchto stran jsou proti uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska. Sánchez kvůli tomu zrušil svou plánovanou cestu do zahraničí.

V devět večer by měl Rajoy vystoupit a informovat o dnešních událostech v Katalánsku i o schůzce s lídry PSOE a Ciudadanos.