reklama

Vojenské manévry potrvají do 29. září a mají prověřit bojeschopnost pozemních, vzdušných i námořních sil a také jednotek nového vojska teritoriální obrany, sdělil státní tajemník polského ministerstva obrany Michal Dworczyk. Česko se akce neúčastní.

Scénář cvičení vychází z toho, že jeden ze sousedních států si osobuje právo přístupu k surovinám na polském území. V této souvislosti hrozí „pokus o politickou destabilizaci" a „o ovládnutí sporného území, a to i pomocí hybridních akcí".

„Jde samozřejmě o hypotetický scénář, který ale vychází i z toho, co v posledních letech sledujeme, co jsme viděli na Ukrajině v době (ruské) anexe Krymu nebo útoku Ruské federace na Donbas," citoval Dworczyka list Rzeczpospolita.

Podle Dworczyka by však tyto manévry neměly být vnímány jako odpověď na cvičení ruských a běloruských armád Zapad-17, které dnes skončilo. Poukázal především na to, že v případě Dragonu jde o pravidelné cvičení.

„Někteří odborníci v Polsku a v zahraničí se obávají, že některé (ruské) jednotky mohou zůstat v Bělorusku. Ale jak Polsko, tak Severoatlantická aliance budou reagovat na jakoukoli takovou akci," dodal.