Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Republikáni se nevzdávají, v Senátu USA chtějí opět zkusit omezit Obamacare

New York
New York
Foto: Pixabay

Washington - Republikáni se příští týden v Senátu USA opět pokusí omezit systém zdravotního pojištění. Velké většině Američanů hradí zdravotní pojištění zaměstnavatel. Individuálně se v USA pojišťuje asi 18 milionů lidí. Méně majetní z nich mají díky Obamacare nižší plán úhrad, který zdravotním pojišťovnám kompenzují subvence ze státní pokladny. Z rozpočtu je na tyto účely ročně uvolněno sedm až osm miliard dolarů.

"Domníváme se, že to má velmi dobrou šanci," řekl ve středu americký prezident Donald Trump, který zrušení Obamacare sliboval již v předvolební kampani. Podle Trumpa faktické zrušení Obamacare podporuje 47 nebo 48 republikánských senátorů, což tedy zatím nestačí. Další republikáni se zatím ještě nerozhodli, jak se zachovají.

Republikánská strana má ve 100členném Senátu 52 zástupců. K prosazení záměru stačí v rámci zrychleného řízení 50 hlasů senátorů, ale jen do 30. září. Po tomto datu by museli republikáni přijít s novými rozpočtovými návrhy, což by ale zkomplikovalo přípravu dalších zákonů, včetně chystané daňové reformy.

Obamovu reformu její obhájci chválí za to, že umožnila milionům dosud nepojištěných Američanů zřídit si zdravotní pojištění. Kritici zase tvrdí, že Obamacare vedl ke zdražení pojistek a že dotace určené k podpoře systému pokřivily pojistný trh.

Podle poradenské firmy Avalere Health by protiopatření iniciovaná republikánskými senátory Billem Cassidym a Lindseyem Grahamem vedla ke snížení federálních dotací jednotlivým státům do roku 2026 o 215 miliard dolarů (4,7 bilionu korun). To by donutilo 34 států k rozpočtovým škrtům. Nejhůře by byly postiženy Kalifornie a New York, vedené demokraty, které program pojištění pro chudé plošně rozšířily. Naopak by na tom vydělal republikány ovládaný Texas, který Obamovu reformu přehlíží.

Obama, jehož cílem bylo zvýšit dostupnost zdravotního pojištění pro chudší vrstvy obyvatel, ve středu řekl, že pokud svůj záměr republikáni prosadí, bude hrozit "skutečné lidské utrpení".

Témata:  Donald Trump Senát USA USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy