Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo náš vzor? V zemi roste počet lidí trpících chudobou, musí stát frontu na příděly

Němečtí obyvatelé
Němečtí obyvatelé
Foto: Pixabay

Berlín - Lilifer Kus je obyčejnou pracující ženou, 5 dní v týdnů si vydělává v řeznictví. Na jejím vzhledu byste chudobu nepoznali. Ale každý čtvrtek ráno musí chodit do místní potravinové banky pro zásoby, je to pro ni jediný způsob, jak uživit sebe i děti.

Kolegové o její nouzi neví. "Pomlouvali by mě, a to já nechci," řekla šestačtyřicetiletá žena, která banku navštěvuje už od roku 2011. Do potíží se dostala po rozvodu, kdy sama musela pečovat o čtyři děti. Je jednou z přibližně 150, kteří místní pobočku využívají. Pomoc potřebují matky i otcové, mladí i důchodci. Všichni nemají dostatek peněz na jídlo.

V Německu je kolem 930 oficiálních potravinových bank a na jejich pomoci je závislých zhruba 1,5 milionu lidí. Funguje zde ale i síť dalších bank, které řídí charitativní organizace, počet chudých tak bude ještě vyšší. Jenom v Mnichově, které patří nejbohatší oblasti země, je potravinových bank 18 a dobrovolníci tvrdí, často nemají dostatek přídělů pro všechny.

Lilifer Kus stojí ve frontě mezi prvními. Z polic si bere konzervy i suchá jídla, u pultu zase rozdávají zeleninu a čerstvý chleba. Její čistý měsíční plat je 990 eur (skoro 26 tisíc korun), od státu dostává i příspěvek 600 eur (přes 15,5 tisíc) kvůli nízkému platu. Dohromady má tak rodina měsíční příjem přes 41 tisíc měsíčně. I to je však málo. Nájmy se neustále zvyšují a už teď musí Kus zaplatit přes 800 eur měsíčně za malý byt pro sebe a dvě děti, které se ještě neosamostatnily.

V roce 2014 bylo 16 procent Němců ohroženo chudobou a sociální nerovnost se s každým rokem prohlubuje, a to i přes růst ekonomiky a nízkou nezaměstnanost. Nedávná studie uvedla, že až 40 procent obyvatelstva má problémy vyjít s příjmy. Mezi nejohroženější patří i důchodci, až 15 procent z nich statistika považuje za chudé.

Na lavičce před bankou čeká i žena, které je kolem 65 let. Je dobře upravená a oblečená, přesto se i ona podotýká s nedostatkem. Její nouze začala před pár měsíci, kdy jí zemřel manžel. "Můj manžel měl vždy dobrou práci, jeho plat i penze byly vysoké. jenže já jsem v mládí dělala dobročinnou činnost, pak přišly děti a já o ně pečovala. Můj důchod je proto velmi malý," vysvětluje svou situaci. Novinářům také řekla, že nehodlá chodit k volbám. Žádný z politiků problém s chudobou nechce řešit, všichni jen prohlašují, jak je jim v Německu dobře.

Angela Merkelová se otázkám s chudobou vyhýbá, když jí v srpnu byla při rozhovoru na YouTube položena podobná otázka, odpověď zaměřila na nízkou nezaměstnanost a jak se její strana chce postarat o kompletní zaměstnanost. Ostatní politici jednají velmi podobně, těžko říct, zda se tématu vyhýbají záměrně kvůli jeho složitosti, nebo jen statistikám nevěří. I tohle je tak jedna z otázek, kterou by si Němci měli položit před volbami.

Témata:  Německo chudoba volby v Německu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.