Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dramatický nárůst počtu znásilnění? Bavorský ministr vyvolal rozruch, vše je ale úplně jinak

Ilustrační fotgrafie
Ilustrační fotgrafie
Foto: Pixmac

Berlín - V minulém týdnu Německo šokovala statistika bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna (CSU), podle níž v této spolkové zemi v prvním letošním pololetí prudce vzrostl počet znásilnění. Nyní se ukazuje, že jeho čísla neseděla.

Herrmann, který je horkým kandidátem na funkci celoněmeckého ministra vnitra, původně uvedl, že počet oznámených znásilnění v prvních šesti měsících roku stoupl oproti stejnému období loňska o téměř 50 procent ze 463 na 685.

Zároveň konstatoval, že počet případů, v nichž jsou podezřelými žadatelé o azyl, uprchlíci před válkou nebo cizinci, se zvýšil dokonce o 91 procent ze 66 na 126 případů.

Tento týden už ale bavorské ministerstvo vnitra uvedlo jiná čísla. Počet znásilnění ve skutečnosti stoupl o 4,4 procenta ze 68 na 71. Migranti jsou podezřelí ze 17 těchto činů, zatímco loni v prvním půlroce z devíti. Původní číslo 685 se podle ministerstva vztahovalo vedle znásilnění také na trestný čin sexuálního nátlaku.

Herrmann se kvůli svým nepřesným výrokům stal terčem kritiky. "Jeho vystoupení bylo stejnou měrou ostudné jako politicky nebezpečné," konstatoval list Süddeutsche Zeitung. Ministrovi se podle deníku nesmí stát, že takto pomíchá čísla, zvláště u tak citlivého tématu a jen několik dní před volbami. Politika musí podle listu tento skutečný problém řešit racionálně a ne napomáhat šíření hysterie, což posiluje Alternativu pro Německo (AfD).

Témata:  znásilnění Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy