reklama

Cumberbatch, který se již dříve zapojil do kampaně zaměřené na přijímání uprchlíků, před dvěma roky veřejně ukázal svou rostoucí frustraci týkající se migrační krize. Po divadelním představení Hamlet podle svědků herec přímo z pódia volal „F*ck the Politicians", tedy v překladu „S*ru na politiky".

Za slova, která tehdy pronesl, sklidil uznání i slova kritiky. V prohlášení zároveň žádal diváky, aby přispěli organizaci „Save the Children“, která mim jiné pomáhala dětem ze Sýrie. „Občas se hodně rozpálím a pak toho lituju,“ přiznal. Na myšlence pomoci uprchlíkům ale dál trvá. Přiznává, že byl tehdy silně ovlivněný výjevem, který oběhl svět. Konkrétně šlo o fotografii syrského otce, který na pláži klečel nad tělem svého dvouletého syna, který se utopil na cestě do Evropy.

S odstupem času teď pro server Big Issue přiznal, že s manželkou uvažovali o tom, že by u sebe nějaké uprchlíky ubytovali. „Lidé říkali: Máte dům, tak proč byste u sebe nenechal bydlet uprchlíky? A my jsme o tom uvažovali. Ale tehdy jsme měli velmi malé dítě - asi čtyři až pět měsíců,“ vysvětloval, proč u sebe nakonec nikoho neubytoval.

„Chápu, proč by si někdo mohl myslet, že bych měl tyto lidi ubytovat místo toho, abych si stěžoval na vládu, která to nedělá. Snažil jsem se však zvýšit povědomí, že můžeme dělat více jako společnost. Protože mám pocit, že dokážeme dělat víc než jen zotavovat těla,“ uvedl teď Cumberbatch.

Navzdory kritice hvězda seriálu Sherlock říká, že nelituje toho, že o této záležitosti mluvila veřejně. „Musel jsem něco udělat. Byl jsem v pozici, kdy jsem měl nějakou platformu,“ říká. „Musel jsem něco udělat. Jsem člověk a to byla lidská krize. Prostě jsem se hodně nadchnul,“ uvedl s tím, že si možná pro svůj projev nevybral to správné místo. „Ale vydělali jsme peníze pro děti v nouzi. Takže toho ani na chvilku nelituju a udělám to znovu, i když to ze mě udělá snadný terč,“ dodal.