Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyjednavač EU pro brexit ocenil pozitivní tón premiérky Mayové

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - Pozitivní tón ocenil v dnešním vystoupení britské premiérky Theresy Mayové hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier.

Projev, v němž Mayová zmínila například odhodlání dodržet britské finanční závazky, podle něj ukazuje vůli posunout dál nyní se vlekoucí jednání, premiérčiny nápady se ale nejprve musí změnit v konkrétní vyjednávací pozice Londýna.

"Potřebujeme do podzimu 2018 dosáhnout dohody o podmínkách spořádaného britského odchodu z EU. Británie se stane 'třetí zemí' (státem mimo unii) 30. března 2019," připomněl unijní vyjednavač.

Mayová v projevu v italském renesančním městě Florencii zmínila některé konkrétní návrhy, které by mohly odblokovat nynější jednání, jehož další kolo začíná v Bruselu v pondělí. Její prohlášení o tom, že Británie by celý text smlouvy o odchodu zapracovala do svého národního práva, označil Barnier v první reakci za "krok kupředu". Právě tento návrh ale podle něj, stejně jako některé další, bude muset ještě najít svůj odraz v konkrétních postojích britského vyjednávacího týmu.

Unijní vyjednavač upozornil, že britská strana ústy své premiérky poprvé požádala o dvouleté přechodné období, které by zemi zajistilo pokračující přístup na jednotný unijní trh a stávající míru spolupráce v bezpečnostní oblasti. "Pokud si to bude Evropská unie přát, můžeme tento nový požadavek zohlednit," poznamenal Barnier.

Témata:  EU Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy