Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zvažuje další protiimigrační opatření

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Washington - Americký prezident Donald Trump zvažuje nová protiimigrační opatření, která by měla nahradit jeho kontroverzní nařízení zakazující vstup do USA lidem ze šesti převážně muslimských zemí.

Platnost tohoto Trumpova opatření z letošního března vyprší v neděli. Trump dostal od úřadující ministryně vnitřní bezpečnosti Elaine Dukeové doporučení, aby nové opatření k ochraně Spojených států bylo šito na míru jednotlivým zemím. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Mluvčí Bílého domu Raj Shah uvedl, že Trump v příštím kroku učiní jen prohlášení, jímž vytyčí novou politiku. Mluvčí odmítl říci, kdy se tak stane, ani nenaznačil, zda to bude před vypršením platnosti březnového dekretu tuto neděli.

Poradce Dukeové Miles Taylor podle agentury Reuters řekl, že "kroky by měly být přísné a šité na míru a měly by zahrnovat i cestovní omezení a rozšířené prověřování pro určité země". Nespecifikoval ale, které země by to měly být, ani kolik jich bude. Podle tohoto doporučení by země měly být posuzovány například i podle toho, jak sdílejí s USA informace v boji proti terorismu.

Trump letos v březnu zakázal cestujícím ze šesti převážně muslimských zemí (Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie) na 90 dní vstup do USA a na 120 dní znemožnil vstup do země lidem odkudkoli na světě, kteří by mohli být uznáni jako uprchlíci. Nařízení zdůvodnil jako prevenci před teroristickými útoky.

Březnové nařízení ale záhy zablokovalo několik federálních soudů. Trumpův imigrační dekret částečně vstoupil v platnost až poté, co koncem června Nejvyšší soud rozhodl, že zákazy vstupu do USA se budou týkat pouze osob, které nemají ve Spojených státech žádné kontakty. Těm, kdo mají kontakty buď s jednotlivci, nebo organizacemi v USA, vstup povolen bude. To znamená, že vstup nebyl zakázán studentům na amerických školách ani lidem, kteří mají v USA zaměstnavatele.

Témata:  Donald Trump uprchlíci USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy