reklama

 Setkání by mělo být hlavně bilanční. Podle vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka bude patrně poslední podobnou schůzkou hlavy státu se členy vlády před říjnovými sněmovními volbami.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden při bilanční schůzce pochválil Pelikánův úřad za zpřísnění dozoru nad exekutory, zkrácení délky civilních soudních řízení a posílení zaměstnanosti vězňů. Předsedovi vlády chyběl nový zákon o znalcích nebo úprava zjednodušující oddlužení lidí v dluhové pasti, kterou pravice odmítala jako socialistický experiment. Ministr byl kritizován také za neprosazení zákona o státním zastupitelství, který by zajistil větší nezávislost žalobců na výkonné moci.

Mezi probíraná témata v Lánech by mohla patřit i kauza Čapí hnízdo, o níž Zeman nedávno mluvil jak s Pelikánem, tak s šéfem ANO a exministrem financí Andrejem Babišem. Na začátku příštího týdne by pak na Pražský hrad měl dorazit kvůli tomuto tématu ministr vnitra Milan Chovanec.

V souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo chce policie Babiše a prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Pelikán dříve prohlásil, že motivem policie je ovlivnit podzimní volby do Sněmovny.