reklama

Vlivný senátor John McCain v pátek oznámil, že návrh nepodpoří, což může podle amerických médií při váhávém přístupu dalších republikánů znamenat další Trumpův neúspěch ve snaze o splnění zásadního předvolebního slibu.

McCain svým odporem rozhodl již o krachu předchozího návrhu rušícího systém známy jako Obamacare, který v červenci v Senátu neprošel o jediný hlas. Vůdce republikánské většiny senátorů Mitch McConnell chce přijít s novým pokusem již příští týden, při očekávaném jednotném odporu demokratů si však republikáni ve stočlenné komoře mohou dovolit nejvýše dva hlasy proti ze svých řad.

Nesouhlas přitom avizoval již konzervativní senátor Rand Paul, nerozhodnutá je podle médií nejméně čtveřice dalších politiků, z nichž někteří nepodpořili předchozí návrh.

McCain v pátečním prohlášení uvedl, že návrh počítající se zásadním omezením federální podpory zdravotního pojištění vyžaduje obsáhlou diskusi a některé úpravy, aby jej byl ochoten podpořit. "To je jediný způsob, jak můžeme docílit shodu obou stran na reformě, která by měla šanci vydržet," uvedl politik trpící rakovinou mozku v pokročilém stádiu.