Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Levicoví příznivci ve Francii protestovali proti reformě zákoníku práce

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Desítky tisíc příznivců krajně levicového hnutí Nepodrobená Francie se dnes v Paříži sešly na demonstraci proti reformě pracovního práva, kterou prosadil prezident Emmanuel Macron.

V čele průvodu, který vyrazil z náměstí Bastilly, šel šéf hnutí Jean-Luc Mélenchon. Dav skandoval hesla jako "odpor, odpor". Akci doprovázela přísná bezpečnostní opatření kvůli obavám z terorismu a řádění zakuklených vandalů, napsal deník Le Figaro.

Reformu zákoníku práce Macron podepsal v pátek. Vláda chce dát firmám větší pružnost ve snaze přizpůsobit pracovní dobu a finanční odměnu zaměstnanců aktuálním podmínkám na pracovním trhu. Cílem reformy, proti níž se v zemi uskutečnila vlna protestů i za předchozího šéfa Elysejského paláce Françoise Hollandea, je snížit nezaměstnanost.

"Lidé jsou hodně naštvaní," řekla agentuře Reuters jedna z účastnic demonstrace. Politici si toho podle ní nejsou vědomi. "Jsou odtržení od reality. Jsem proti Macronově ultraliberální politice," dodala.

Reuters připomíná, že Macron během své kampaně sliboval, že se pokusí překlenout propast mezi levicí a pravicí. Od svého zvolení v dubnu se ale Macronovi mnoho politiků odcizilo, a to převážně z levicového spektra. Přispělo k tomu i jeho prohlášení, že "flákačům" neustoupí. Později Elysejský palác ujišťoval, že hlava státu tím nemyslela lidi protestující proti reformě zákoníku práce.

Témata:  Francie demonstrace ve Francii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy