Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump představí nová protiimigrační opatření

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Americký prezident Donald Trump by měl zveřejnit nová protiimigrační opatření, jimiž hodlá nahradit zákaz udělování víz občanům šesti převážně muslimských zemí.

Platnost Trumpova kontroverzního výnosu z března končí dnes a prezident se jej podle médií chystá nahradit přesněji zacílenými omezeními, která mu doporučilo ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

"Úřadující ministryně doporučila kroky, které jsou tvrdé a šité na míru, včetně cestovních omezení a rozšířeného prověřování pro určité země," řekl podle agentury AP poradce ministryně Elaine Dukeové Miles Taylor. Kterých zemí se budou nová opatření týkat, úřad nesdělil.

Trump by podle AP mohl s prohlášením vytyčujícím novou protiimigrační strategii vystoupit již dnes, žádné oficiální informace to však nepotvrzují.

Doporučení ministerstva zohledňují například to, zda jednotlivé země vydávají biometrické pasy či sdílejí informace o trestní minulosti či teroristických vazbách svých občanů. Americké úřady se v průběhu platnosti dosavadního zákazu obrátily na řadu potenciálně rizikových zemí a ty, které nespolupracovaly, se mohou ocitnout na novém seznamu.

Březnový výnos zakázal občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie na 90 dní vstup do USA a na 120 dní znemožnil vstup do země lidem odkudkoli na světě, kteří by mohli být uznáni jako uprchlíci. Nařízení zdůvodnil jako prevenci před teroristickými útoky, část americké společnosti jej však odmítala akceptovat jako diskriminaci na základě víry.

Témata:  Donald Trump USA uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy