Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SPD chce odejít do opozice, protiimigrační AfD slaví úspěch

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Vedení německé sociální demokracie (SPD), která doposud vládla v koalici s unií konzervativních stran CDU/CSU, se po oznámení odhadu výsledků dnešních parlamentních voleb rozhodlo pro odchod do opozice. Uvedl to dosavadní předseda parlamentní frakce SPD Thomas Oppermann.

Předseda frakce CDU/CSU uvedl, že konzervativní unie dosáhla svého volebního cíle. Ve volebním štábu protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) vypukl po oznámení odhadů jásot.

Za "hořkou porážku", která je jasným odmítnutím pokračování velké koalice, označil ve vysílání televize ARD Oppermann odhad výsledků voleb do Spolkového sněmu. Neznám nikoho ve straně, kdo by chtěl po tomto výsledku pokračovat ve velké koalici, dodal.

"Končí pro nás dnes velká koalice," řekla také místopředsedkyně SPD Manuela Schwesigová. Podle agentury DPA se vedení SPD v čele s Martinem Schulzem rozhodlo pro odchod do opozice při jednání na dálku krátce po oznámení předpovědi výsledků. Oppermann i Schwesigová se vyslovili pro to, aby Martin Schulz zůstal předsedou strany.

Dosavadní předseda frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu Volker Kauder uvedl, že si strany konzervativní unie představovaly lepší výsledek, dosáhly ale svého volebního cíle. CDU a CSU jsou nejsilnější strany a budou tvořit také nejsilnější frakci v parlamentu, řekl Kauder. "Máme pověření k sestavení vlády... Angela Merkelová zůstane kancléřkou," dodal.

Témata:  Německo volby v Německu AfD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy