Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz smutně: Dnešek je hořkým dnem pro sociální demokracii

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Za hořký den pro německou sociální demokracii označil dnešek předseda strany Martin Schulz, který přiznal porážku SPD v parlamentních volbách.

"Dnešek je těžkým a hořkým dnem pro německou sociální demokracii," řekl Schulz po oznámení odhadů výsledků v centrále SPD v Berlíně. Sociální demokracie podle něj nedosáhla vytyčených volebních cílů. Pokud se odhady potvrdí, půjde se zhruba 20 procenty získaných hlasů o nejhorší výsledek SPD v dějinách spolkové republiky od roku 1949.

Vstup protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Schulz označil za přelom. SPD je podle něj "baštou demokracie", která bude bojovat proti projevům rasismu v parlamentu.

Vedení německé sociální demokracie (SPD), která doposud vládla v koalici s unií konzervativních stran CDU/CSU, se po oznámení odhadu výsledků dnešních parlamentních voleb rozhodlo pro odchod do opozice. Uvedl to dosavadní předseda parlamentní frakce SPD Thomas Oppermann.

Předseda frakce CDU/CSU uvedl, že konzervativní unie dosáhla svého volebního cíle. Ve volebním štábu protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) vypukl po oznámení odhadů jásot.

Za "hořkou porážku", která je jasným odmítnutím pokračování velké koalice, označil ve vysílání televize ARD Oppermann odhad výsledků voleb do Spolkového sněmu. Neznám nikoho ve straně, kdo by chtěl po tomto výsledku pokračovat ve velké koalici, dodal.

"Končí pro nás dnes velká koalice," řekla také místopředsedkyně SPD Manuela Schwesigová. Podle agentury DPA se vedení SPD v čele s Martinem Schulzem rozhodlo pro odchod do opozice při jednání na dálku krátce po oznámení předpovědi výsledků. Oppermann i Schwesigová se vyslovili pro to, aby Martin Schulz zůstal předsedou strany.

Témata:  Německo volby v Německu Martin Schulz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy