reklama

"Minulé volební období bylo prvním v dějinách republiky, v němž ve Spolkovém sněmu chyběl liberální hlas - a bude zároveň taky posledním," řekl předseda FDP Lindner po oznámení odhadů volebních výsledků.

FDP jako tradiční strana spolkové republiky po volbách v roce 2013 z parlamentu vypadla, nyní se do něj po čtyřech letech vrátí. Lindner už oznámil, že je ochoten jednat o vytvoření vlády s CDU/CSU, žádá ale změny v kurzu vlády. "Do vlády nás nemůžou nutit," upozornil také místopředseda strany Wolfgang Kubicki.

"Nebudeme snadným partnerem," varovala v reakci na odhady a úvahy o vytvoření vlády s CDU/CSU a FDP čelná kandidátka Zelených Katrin Göringová-Eckardtová. "Budou to složité rozhovory," dodala s tím, že je otevřená jednání se všemi stranami kromě Alternativy pro Německo (AfD). To připustil také bývalý předseda strany Zelených Jürgen Trittin, podle kterého se pro vytvoření koalice musí CDU stát ekologičtější, FDP sociálnější a CSU liberálnější.

Podle dosavadních odhadů získala FDP 10,4 procenta a Zelení 9,3 procenta hlasů. Koalice obou stran s CDU/CSU by tak mohla mít většinu 349 křesel.