Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč uspěla AfD? Získala voliče všech ostatních stran

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Alternativa pro Německo (AfD) podle analýzy veřejnoprávní televize ARD získala v dnešních volbách voliče všech ostatních parlamentních stran.

Konzervativní unii CDU/CSU přetáhla přes milion voličů, sociální demokracii (SPD) asi půl milionu. CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která volby s velkými ztrátami vyhrála, sebraly voliče všechny ostatní strany.

Analýza televize ARD ukazuje rozdíly mezi počtem voličů, kteří mezi jednotlivými stranami přešli v obou směrech. Z CDU/CSU tak například k AfD přešlo o 1,07 milionu více voličů než opačným směrem. Výrazně AfD bodovala i u dalších stran. Od Levice takto získala 430 tisíc voličů, od svobodných demokratů (FDP) 50 tisíc a od Zelených 40 tisíc.

Opakem AfD byla v těchto volbách CDU/CSU, která ztratila 1,33 milionu hlasů ve prospěch FDP, 70 tisíc ve prospěch Levice, 50 tisíc ve prospěch Zelených a 20 tisíc ve prospěch SPD.

Témata:  Německo volby v Německu AfD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy