Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spolkový sněm má mít po volbách zhruba 690 členů

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový sněm vzešlý z dnešních německých voleb by mohl být podle aktualizované prognózy televize ARD největší v historii. Zasednout v něm může v důsledku zvláštností volebního systému kolem 690 poslanců, dosud jich bylo 630.

O tom, že by německý parlament, který nemá stálou velikost, mohl být dosud největší, se mluvilo už před volbami. Politolog Joachim Behnke z univerzity v jihoněmeckém Friedrichshafenu počítal s tím, že v něm zasedne zhruba 685 zákonodárců. Podle nynějšího odhadu by jich mohlo být ještě o pět více.

Zatím nejvíc poslanců ve Spolkovém sněmu zasedalo mezi lety 1994 a 1998, kdy jich bylo 672, a ve volebním období 1998 až 2002, kdy jich bylo 669. Pokud konečné výsledky aktuální prognózu potvrdí, bude mít konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové 239 mandátů, sociální demokraté 150, Alternativa pro Německo 93, svobodní demokraté 77, Levice 66 a Zelení 65.

Témata:  Německo volby v Německu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy