reklama

Obrázky a videa zobrazuje americká letadla bombardovaná raketou Pukguksong, kterou vyvinula Severní Korea. Snímky se objevily na státní propagandistické stránce DPRK Today. Zveřejněny byly chvíli poté, co mezinárodním vzdušným prostorem nad mořem u východního pobřeží Severní Koreje proletěly americké strategické bombardéry B-1B Lancer. Stroje byly vyslány z letecké základny Andersen v Guam.

Bombardéry byly doprovázeny doprovodnými stíhačkami F-15C Eagle, které pocházely z japonské Okinawy, uvedla agentura Yonhap News. Sobotní letecká akce byla nejsevernějším letem amerických stíhaček nebo bombardérů v demilitarizovaném pásmu u severokorejského pobřeží ve 21. století. 

Propagandistické fotografie zveřejněné Severní Koreou pocházejí z videa, které ukazuje, jak byly rakety Pukguksong-2 vystřeleny na bombardéry B-1B a F-35. V počítačově generovaných obrazech dva americké stroje explodují a změní se v obrovskou ohnivou kouli. Kromě toho video ukazuje, že přímý zásah severokorejskými raketami dostala také letadlová loď USS Carl Vinson.

Poselství filmu je jasné, jde o přímé varování Spojeným státům. V titulcích se totiž píše: „Pokud F-35, B-1B a Carl Vinson povedou útok USA, v pořadí skončí v hrobě."

Severní Korea podobná propagandistická videa pomocí počítačové technologie vyrábí pravidelně. V jednom z posledních snímků ukázala útok na Bílý dům a prezidenta Donalda Trumpa stojícího na hřbitově.

KLDR u svých obyvatel podporuje protiamerické nálady. V sobotu se v tamní metropoli konala velká akce. Desetitisíce lidí se shromáždily na náměstí Kim Il Sunga, aby vyslechly projevy od úředníků. Demonstranti vykřikovali hesla o „úplném zničení", zatímco studenti drželi transparenty s nápisy „smrt americkým imperialistům". Oficiální severokorejská zpravodajská agentura KCNA uvedla, že se masového protestu zúčastnilo více než 100 000 lidí.

„Čekáme na ten správný čas, abychom svedli konečnou bitvu s USA, zlým impériem, a odstranili USA ze světa," prohlásil podle KCNA Ri Il-bae, velící důstojník Červené gardy. „Jakmile uznávaný vrchní velitel Kim Čong-un dá rozkaz, zničíme skupinu agresorů,“ dodal.