Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilí a chaos se šíří: V ulicích Ria de Janeiro se střílí i v dříve bezpečných čtvrtích

BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Rio de Janeiro - Čtvrť Rocinha byla dlouho považována za jednu z nejbezpečnějších chudinských částí Ria de Janeiro. Situace se však v poslední době prudce zhoršila i zde a úřady do boje proti kriminalitě musely dokonce poslat i armádu.

"Občas musím svého syna držet při zemi, aby jej nezasáhla nějaká střela," popsal jeden místní obyvatel americké rozhlasové stanici NPR.

Guvernér spolkového státu Rio de Janeiro Luiz Fernando Pezão minulý týden požádal o pomoc armádu, protože už si prý se situací nedokáže poradit sám. "Bezprostřední příčinou nepokojů je soupeření mezi frakcemi a nově i uvnitř frakcí," napsal americký server The Intercept. "Jejich původ je ale mnohem složitější. (...) Asi nejvýraznější příčinou problémů Ria zůstává obrovská politická a ekonomická krize, která ničí celou Brazílii," dodává investigativní web.

Tento názor sdílí bývalá policejní ombudsmanka státu Rio de Janeiro Julita Lemgruberová. "Úplně selhal," řekla stanici NPR o "pacifikačním" programu, který brazilská vláda v roce 2008 spustila s cílem vytlačit drogové gangy z favel a zřídit v nich trvalá policejní stanoviště. Před mistrovstvím světa ve fotbale a olympijskými hrami se sice podařilo násilí zmírnit, podle Lemgruberové ale vláda nemá žádnou dlouhodobou strategii a zločinci využívají "absence autority" a "mocenského vakua".

V Riu je podle brazilského ministerstva obrany připraveno k mobilizaci až 10.000 členů bezpečnostních složek. "Ve čtvrti Rocinha neustoupíme," řekl guvernér Pezão, jehož citovala agentura Reuters. Už v srpnu ve favelách zasahovalo kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci 5000 vojáků a policistů.

Podle NPR se v těchto dnech v některých favelách Ria střílí téměř každý den. The Intercept podotýká, že se tak děje i ve čtvrtích jako je právě Rocinha či Santa Marta, které byly dříve považovány za bezpečné a dokonce i ekonomicky výkonné. "Rocinha je významným ukazatelem, protože v posledních 13 letech vykazovala mnohem nižší počet trestných činů, než je průměr Ria... Jestliže jsou problémy ve čtvrti Rocinha, je jasné, že na jiných místech jsou ještě větší," napsal The Intercept.

Témata:  Rio de Janeiro kriminalita Brazílie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy