Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Ria de Janeiro se vzbouřili vězni, zabili jiné trestance a zajali stráže

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Rio de Janeiro - Ve věznici nedaleko Ria de Janeiro vypukla v neděli odpoledne vzpoura, která trvala až do půlnoci místního času (4:00 SEČ). Trestanci vzali deset svých spoluvězňů a osm dozorců jako rukojmí.

Nakonec byli rukojmí propuštěni. Tři trestanci utrpěli zranění, informovala agentura AFP. Vzpouře předcházel neúspěšný pokus skupiny vězňů o útěk.

Násilnosti, vzpoury či útěky jsou v přeplněných a špatně zajištěných brazilských věznicích poměrně časté. V nápravném zařízení Milton Dias Moreira asi 55 kilometrů od centra Ria je přes 2000 lidí, přestože komplex má kapacitu pouze 900 osob.

Brazilský prezident Michel Temer v pátek nařídil federální armádě, aby převzala velení nad bezpečností ve státě Rio de Janeiro, který podle něj takřka ovládl organizovaný zločin.

Brazílie má třetí nejpočetnější vězeňskou populaci na světě. V létě roku 2016 zde bylo za mřížemi 726,712 osob, což je téměř dvojnásobek oproti počtu míst ve věznicích jihoamerické země.

Témata:  Rio de Janeiro věznice Brazílie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.