Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skutečná hrozba KLDR? Zapomeňte na jaderné zbraně, ohrozit nás může něco jiného

KLDR
KLDR
Foto: news.com

Pchjongjang - Tolik povyku kolem nukleárních zbraní, a přitom skutečná hrozba leží někde jinde. Aspoň to si myslí právník a bezpečnostní konzultant Eric O'Neill, který pracoval i pro FBI. Podle něj jsou všechny raketové zkoušky a vodíkové bomby jen rozptýlení od skutečné hrozby - a tou je kybernetická kriminalita.

Neznamená to o všem, že by mezikontinentální střely nepředstavovaly určité ohrožení. Kim Čong-Un ale není pitomec, dobře si uvědomuje, že na tomhle poli zvítězit nemůže, nedostane se mu ani mezinárodní pomoci a jeho režim skončí. Jenže Kybernetika představuje málo probádanou oblast, na kterou jsou i ve Spojených státech krátké. Útoky zde zasadí USA velkou ráno a stopy se zde dají snadno zamést. Bez přímých důkazů svět nemůže vyhrožovat Severní Koreji.

Že KLDR není v tomhle směru žádným nováčkem, dokazují i několik incidentů v minulosti. Přisuzuje se jim útok na data japonské společnosti Sony v roce 2014, virtuální vykrádání bangladéšské centrální banky i celosvětový útok na běžné uživatele virem WannaCry. Tyto útoky nejsou finančně nákladné, a přitom můžou získat velké částky peněz do státní pokladny.

I když je v zemi velká nezaměstnanost a chudoba, vůdce si udržuje elitní jednotku vytrénovaných hackerů. Podle svědectví uprchlíků ze země by jejich počet mohl být v řádech tisíců, verbují nadané studenty přímo ze základních a středních škol a režim jim věnuje tu nejlepší péči v oblasti výuky programování.

Nejčastějším cílem útokům bývá jejich jižní soused. Soul zaznamenává zvýšené snahy o vykrádání bitcoinových burz. Jak západní sankce přitvrzují, Eric O'Neill předpokládá, že Kim se svého jaderného programu nevzdá. Naopak ho bude ještě více posilovat a v tichosti bude vylepšovat i svou armádu hackerů. Nebezpečí v kybernetické kriminalitě nespočívá pouze ve vykrádání bankovních účtů a osobních dat, můžou zaútočit i na elektrárny či dodavatele vody, dokonce i přerušit provoz kontrolních věží a znemožnit letadlům bezpečné přistání.

Témata:  Severní Korea hackeři kybernetická bezpečnost

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy