Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská advokátní kancelář má dostat miliardu za arbitráž

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bratislava - Pod Tatrami se schyluje k dalšímu skandálu. Odměnu 64 milionů eur (1,67 miliardy korun) by měla zinkasovat advokátní kancelář za své služby ve vyhrané arbitráži Slovenska ve sporu o odškodné za zrušený pronájem největší slovenské vodní elektrárny v Gabčíkovu.

Napsal to týdenník Plus 7 dní, podle kterého to vyplývá ze smlouvy mezi advokátní kanceláří právníka Radomíra Bžána a bývalým Fondem národního majetku (FNM). Opozice požaduje vyvození odpovědnosti vůči státnímu manažerovi, jenž smlouvu podepsal.

Kauza souvisí s arbitráží, ve které Slovensko letos uspělo proti domácímu výrobci elektřiny, společnosti Slovenské elektrárne (SE), ve věci zrušeného pronájmu elektrárny na řece Dunaji. Arbitrážní soud zamítl požadavek SE, které původně měly elektrárnu Gabčíkovo v pronájmu, na vyplacení odškodného. Jeho výši podnik, do kterého loni vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding, dříve vyčíslil na 588,2 milionu eur (15,3 miliardy korun).

Bývalý FNM, jehož nástupcem se mezitím stala státem kontrolovaná firma MH, podepsal smlouvu s advokátní kanceláří v roce 2015 za předchozí jednobarevné vlády premiéra Roberta Fica. Smlouva počítá s vyplacením odměny v závislosti na hodnotě sporu.

"Odměna, která má být vyplacena advokátní kanceláři, představuje přibližně poloviční výši odměny, která je přípustná podle vyhlášky o odměnách advokátů, a proto ji nelze pokládat za neadekvátní," citoval Bžána list Denník N.

Slovenské právní předpisy umožňují advokátům dohodnout s klientem odměnu do výše 20 procent hodnoty sporu. Přesnou částku, kterou by měla právnická kancelář za právní služby v arbitráži zinkasovat, stát neupřesnil. Podle medií by odměna mohla být nakonec vyšší než zmiňovaných 64 milionů eur, a to kvůli tomu, že v arbitráži se rozhodovalo až o vyplacení odškodného pro SE 700 milionů eur (18,2 miliardy korun).

Partner slovenské pobočky jedné z mezinárodních advokátních kanceláří Peter Kubina řekl, že dotyčná odměna za právní služby je kriminální. Ministr hospodářství Peter Žiga označil dohodnutou odměnu za nepřiměřenou, podobně se vyjádřila i ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská. Státní firma MH Manažment by podle ministrů měla jednat s advokátní kanceláří o snížení ceny za právní služby.

Témata:  Slovensko arbitráž EUR (euro)

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy