reklama

Mohou USA předejít jadernému útoku ze strany KLDR pomocí hackerů, kteří se zaměří na severokorejské rakety? Podle Kennedyho je „to na 100 procent možné“. Uvádí, že jednou z možností je zpravodajský monitorovat režim a zabránit mu, aby způsobil zbytku světa nějaké škody.

Pomoci by v tom podle něj mohl již existující program Stuxnet. Jde o počítačového červa objeveného v roce 2010 běloruskou firmou VirusBlokAda. Je zajímavý tím, že to je první známý červ, který se soustředí na kontrolu průmyslových systémů. Umí přeprogramovat programovatelné logické automaty a své změny skrýt.

Jedním z cílů tohoto červa byla také jaderná elektrárna Búšehr, či ještě spíše závod na obohacování uranu v Natanzu, v Íránu, připomíná Kennedy. Červ byl navržen tak, aby zasáhl jen jeden velmi specifický cíl: počítače, které řídily íránská jaderná zařízení v Natanzu, kde země podle mezinárodních orgánů pracovala na tajném programu jaderných zbraní. Jak dodává Kennedy, tato akce vrátila íránský jaderný program o roky zpět.

Do zařízení ho dostal íránský dvojitý agent. Stuxnet byl naprogramován, aby přinutil odstředivky na obohacování uranu otáčet se rychleji, než by měly, což nakonec vedlo k jejich poškození. Útok byl tak dobře promyšlený, že virus nepozorovaně pracoval několik měsíců.

Podle Kennedyho je možné využít červa i v případě KLDR a ovlivnit tak nejen jaderný program země, ale i samotné rakety. Dodává, že kdyby rozhodoval on, využil by tento program a nasadil jej do všech raket KLDR, které by mohly být vypáleny, i do jejich řídících systémů. To vše pro případ, že by byly rakety opravdu vypáleny.

„Takže kdyby na nás KLDR vystřelila rakety, spustil by se program, rakety by se jim vrátily a vybouchly by jim přímo do obličeje,“ vysvětluje expert s tím, že americké kybernetické velitelství má schopnost provést takový druh útoku na severokorejské systémy.

Například server Daily Caller označuje takový kybernetický útok jako cestu, jak „vyřadit Kim Čong-una bez jediného výstřelu. Server sice zmiňuje, že USA a některé jejich spojence, jako je Jižní Korea, chrání americký integrovaný systém protivzdušné obrany Aegis nebo THAAD, americký protiletadlový raketový komplet sloužící především k obraně proti balistickým raketám krátkého a středního doletu.

Zároveň však poukazuje na to, že systémy protiraketové obrany nejsou zaručené bezpečnostní sítě. „Nejen že tyto systémy nebyly nikdy testovány v aktuálním bojovém scénáři, ale selhaly při v minulých cvičeních. Protiraketová obrana je komplikovaná, jelikož v podstatě znamená, že musíte zasáhnout kulku jinou kulkou,“ dodává server.