Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda modernizuje a vyplácí se jí to. V některých ohledech je lepší než západní síly

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Moskva - Ruská armáda slavila na vojenské výstavě Expo Army 2017 úspěch. Na obdiv vystavovala svoje nejmodernější zařízení, která budou využitelná na zemi, ve vzduchu nebo na moři. Už dávno pryč jsou tak časy, kdy se o Spojených státech mluvilo jako o technologicky vyspělejší, momentálně by elektronická válka s Kremlem byla pro alianci NATO velmi obtížně zvladatelná.

Ruská armáda měla vždycky pověst, že spíše dá na kvantitu než kvalitu. Ale stát v minulých letech vynaložil obrovské množství peněz, aby k hojnému počtu přidal i spolehlivost a přesnost. A rozhodně se mu to vyplatilo, nebezpečí si teď uvědomují i ve Spojených státech. A nemluvíme zde jen o širokém působení radarů a protiraketových systémů, armáda využívá i inteligentní vyhledávání cizích kanálů a velkou síť rušiček, které odstřihnou nepřátele od komunikace s centrálou.

Podle ruských medií byl konkrétně systém Moskva-1 vyvíjen z toho důvodu, aby zachytil rádiové vysílání. Dosah má až 400 kilometrů a neschová se před ním žádné zařízení, které vyzařuje rádiové vlny. Technologie zachytí stopy a analyzuje znaky. V případě, že vyhodnotí vysílání jako nepřátelské, pošle varování na příslušná místa včetně protirakových základen, mezi které patří i systém S-400, a dokáže cíl určit i lokalizovat.

S-400 zase nepřátelský objekt zaměří a spolehlivě zjistí, o jaký typ zbraní se jedná a jakou rychlostí se pohybuje. A nejlepší na tom je, že všechny elektronické systémy bývají nainstalovány na letadlech nebo nákladních vozech, manipulace a jejich přesouvání je jednoduché. Ruská armáda pravděpodobně pracuje s informací, že Američané se převážně spoléhají na přesnost včetně GPS navádění, proto si dala zvláště záležet na vývoji technologie, která snadno oslepí nepřítele.

Některé stroje byly nasazené už v Sýrií a několik médií informovalo o tom, že způsobily i nepřesnost raket Tomehawk. V posledních letech se zdá, že západ a obzvlášť Spojené státy hodně investují na poli automatizace, zbraně a obrněné vozy budou podle nich ovládané na dálku, aby se předešlo zbytečnému krveprolití vojáků. Jenže Rusko dělá vše, co může, aby nový způsob války, kam proteklo už mnoho peněz, byl k ničemu.

Témata:  Ruská armáda Rusko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy