Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka radikála financovala teroristy, odsedí si za to ve Francii dva roky

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzka Nathalie Haddadiová (43) byla usvědčena z financování terorismu, protože synovi posílala do zahraničí peníze a platila mu letenky. Podle dnešního verdiktu pařížského soudu si má odsedět dva roky.

Soud rozhodl o přísnějším trestu, než žádala prokuratura, která navrhovala 18 měsíců vězení. Haddadiová, která se hájila mimo jiné tím, že svému dítěti by pomohla každá matka, poslala kolem 2000 eur (52.000 Kč) synovi, když pobýval v Malajsii. Teprve poté zamířil do Sýrie.

Haddadiová během procesu uvedla, že již byla potrestána ztrátou syna a že mu v žádném případě neposílala peníze do Sýrie. Připustila ale, že o mladíkově radikalizaci během jeho pobytu ve vězení věděla.

"Těžko mohu uvěřit, že mne spojují s financováním terorismu. Pomáhala jsem synovi, aby měl co jíst, nikdy jsem peníze neposílala do Sýrie ani do Turecka," řekla Haddadiová, která je muslimka.

Podle obvinění ale v roce zaplatila 21letému synovi letenky do Alžírska, kde navštěvoval otce. Syn měl přitom tehdy kvůli trestu za jiný delikt zakázáno opustit Francii.

Témata:  Francie terorismus Alžírsko soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy