Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Vánoc bude hotovo? V Německu se začíná rýsovat harmonogram jednání o vládě

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Předběžné rozhovory o nové koalici v Německu by měly začít 16. října. Vláda nevznikne bez toho, aniž by strany vyřešily rozpory v migrační politice. Návrhy prvních kompromisů se už ale objevují.

Svobodní demokraté (FDP) a Zelení, kteří se pokusí vytvořit vládu s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, už teď dávají najevo, o jaká ministerstva mají zájem.

"Naposledy, tedy u velké koalice, jsme to stihli těsně před Vánoci. To bych si přál i tentokrát, ale rozhodující je obsah, ne datum," řekl o povolebním vyjednávání magazínu Focus šéf kancléřství Peter Altmaier. Také kancléřka by vládu ráda sestavila do vánočních svátků.

Rychlé vyjednávání ale komplikuje několik faktorů. V polovině října se uskuteční zemské volby v Dolním Sasku a strany do té doby znovu povedou volební kampaň. Se začátkem takzvaných sondovacích rozhovorů se proto počítá až na 16. října. Skončit by měly do 24. října, kdy se poprvé sejde nově zvolený Spolkový sněm. Pokud budou sondovací rozhovory úspěšné, začne výrazně složitější fáze vyjednávání o konkrétní podobě programového prohlášení vlády a rozdělení vládních postů.

FDP by měla zájem o ministerstva financí, spravedlnosti a školství, pod které by nově spadala i celá oblast digitálních technologií. Zelení by rádi získali ministerstvo zahraničí, životního prostředí a resort, který má na starosti rozvojovou pomoc.

Největší rozpor se týká požadavku CSU zavést horní hranici pro příjem běženců ve výši 200.000 ročně. Opatření ale odmítá jak CDU Merkelové, tak FDP a Zelení. Objevují se první návrhy, jak spor vyřešit tak, aby si šéf CSU Horst Seehofer zachoval tvář.

Jeden z nich počítá s tím, že by se limit vztahoval na lidi prchající před válkou, nikoliv však na individuálně politicky pronásledované osoby. Právo na azyl pro politicky pronásledované je totiž součástí německé ústavy a podle odborníků ho není možné omezit limitem. Jak by takovéto řešení fungovalo v praxi, pokud by do Německa znovu, tak jako na podzim před dvěma lety, směřovaly statisíce běženců, ale zatím není úplně zřejmé.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy